Voćni kolač sa bademom i kokosom

Ovo je jedan od zdravijih kolača koje sam pravila tako da možete da ga jedete bez griže savesti. Uz to je vrlo prijatnog i osvežavajućeg ukusa, sa jedne strane imate topao i sladak ukus kokosovog brašna, a sa druge kiseo i aromatičan ukus brusnica. Pošto ovih dana svežih brusnica ima u izobilju, i pošto sam u njima našla prilično dobru zamenu za višanje, često ih koristim u kolačima. Vi možete da koristite i one zamrznute. Uz to imaju divnu crvenu boju, i vrlo su zdrave.

Ipak, kao i svakom voćnom kolaču možete da mu dodate razno voće, pored brusnica, višanje i borovnice su dobar izbor. Umesto šećera stavila sam javorov sirup, i to tek 4 kašike, i kolač je taman bio dovoljno sladak. To je verovatno i zbog kokosovog brašna, koji ima sladak i topao ukus. Naravno da možete da koristite šećer umesto sirupa, ali on mu daje karakterističan ukus.

Mislim da ću ove jeseni i zime da na blogu forsiram zdravije poslastice sa raznim interesantnim sastojcima kojima dobar ukus i slatkoća neće nedostajati. To mi je postao zanimljiv izazov.

Ako volite kolače sa bademovim brašnom, probajte je i:

Ako volite brusnice, pogledajte ove kolače:

Ako volite kokosovo brašno u kolačima, spremite i:


Voćni kolač sa bademom i kokosom


sastojci:

200g brašna od badema (samleven oguljeni badem, ovde pogledajte kako da ga sami napravite)

100g kokosovog brašna

50g pšeničnog brašna

Prstohvat soli

1 1/2 kašičica praška za pecivo

4 jajeta

150g otopljenog putera

4-6 kašike javorovog sirupa

2 kašičice ekstrakta vanile

200g svežih ili zamrznutih brusnica (višanja ili borovnica)

za posip: šećer u prahu

priprema:

Zagrejte rernu na 175C (350F). Obložite izduženi pleh papirom za pečenje.

U jednoj posudi pomešajte sva tri brašna, so i prašak za pecivo. U drugoj posudi mikserom umutite jaja i postepeno im dodavajte otopljeni puter i javorov sirup. Dodajte ekstrakt vanile i pomešano brašno, sve dobro promešajte. Na kraju umešajte u testo 3/4 brusnica. Stavite smesu u pleh i po površini testa poređajte preostale brusnice, da se lepo vide.

Pecite kolač 40-45 minuta. Pošto ste ga izvadili iz rerne ostavite ga neko vreme u plehu, a zatim izvadite. Kad se kolač prohladio, pospite ga šećerom u prahu, isecite ga i služite. Što se tiče čuvanja, neće vam dugo trajati.


Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *