Domaća testenina (kako zamišljam idealan letnji ručak)

Dosta sam kuvala prilikom nedavnog boravka u Srbiji. Moji imaju divnu baštu, u ovo vreme sa puno plodova, pa sam to iskoristila da im pravim razna jela. Između ostalog spremala sam im špagete sa sosem od svežeg paradajza. Super je sos ispao i svima se svideo, međutim kupljene špagete su bile očajnog kvaliteta, i to mi se dešava baš svaki put kad koristim testeninu domaćih proizvođača. Sigurna sam da postoji testenina naših brendova koje su dobrog kvaliteta (slobodno ih pomenite u komentaru), ali ja na takve još nisam naišla. Kad bolje razmislim, i ovde, u Americi, uglavnom kupujem testeninu italijanskih proizvođača, a ne američkih. Naravno da sam bila frustrirana, pa mi je na pamet pala ideja da stavim ovaj recept za domaću testeninu, koju vrlo lako možete sami da napravite, i koja je zaista savršena, i bilo koja kupljena testenina ne može da joj priđe. Kad je budete probali, sigurno ćete izgovoriti isto što i moja ćerka, koja inače obožava pastu – zar je moguće da je domaća pasta taliko dobra!

Ovako pripremljenu testeninu možete da služite uz razne soseve, i priloge, recimo ove koje vidite na slikama: rapini sa belim lukom i maslinovim uljem (pogledajte ovde kako da ga pripremite), propržene šišito papričice i bivolja mocarela. Sve to je dovoljno za jedan lagan porodični letnji ručak, najbolje u dvorištu ili na terasi.

Saveti za pravljenje domaće testenine:

  • što se tiče tipa brašna za testenine, ja sam počela da koristim obično brašno, koje ovde zovu all-purpose, i koje se sastoji od 80% oštrog i 20% mekog, i nisam primetila neku razliku u odnosu na čuveno italijansko brašno 00 za testeninu.
  • možete da napravite testeninu i bez mašine, ali sa njom je sve mnogo lakše i brže. Moja mašina je brend Atlas, i mislim da je vredi kupiti.
  • umesto rukama testo možete da umesite uz pomoć multipraktika.
  • pošto veličina jaja varira najbolje da procenite da li je testo optimalne gustine dok ga mesite. Ako je retko dodajte mu još brašna, ako je suvo, pospite ga sa malo vode.
  • ja gotovo uvek pravim taljatele, mada na mašini postoji opcija i za špagete. Sa ovom mašinom možete da pravitei testo za lazanju i raviole. Debljina testa takođe može da se reguliše na mašini. Igrajte se pa vidite šta vam najviše odgovara.
  • pošto se pasta skuva odmah je pomešajte sa sosom. Ispod je recept za sos od svežeg paradajza i bosiljka. Inače, testenini možete da dodajete razne druge soseve kao što su:
  • sos od paradajza iz konzerve (zimska varijanta)
  • pesto od bosiljka, ili rukole
  • amatriciana sos (od paradajza sa slaninom)
  • karbonara sos (od slanine, parmezana i jaja)
  • alfredo sos (od pavlake i parmezana)
  • votka sos (od paradajza, pavlake i votke)
  • sos od čeri paradajza
  • bolonjeze sos

Domaća testenina sa sosom od svežeg paradajza i bosiljka

Pogledaje ovaj kratak video kao izgleda pravljenje ovog ručka.


sastojci za 4 osobe:

400g brašna (80% oštrog i 20% mekog) + za rad sa testom

4 krupnija jaja

2/3 kašičice soli

1 kašika masinovog ulja

za paradajz sos:

1 kašika maslinovog ulja

1 manji luk, iseckan

3 čena belog luka, sitno iseckanog

1 kg paradajza, iseckanog

So i biber prema ukusu

Sveži bosiljak

za služenje: parmezan, mocarela, rapini (broccoli rabe)

priprema:

Sipajte brašno na radnu površinu i formirajte kupu sa udubljenjem u sredini. U to stavite jaja, so i ulje i rukama počnite da mesite testo. U početku će testo biti gusto, ali vremenom će postati mekše i biće lakše za rad. Posle nekih 10 minuta, napravite loptu od testa, pokrijte ga plastičnom folijom i neka tako odleži 30 minuta u frižideru.

U međuvremenu, napravite sos od paradajza. Zagrejte ulje u šerpi na srednje jakoj vatri i u njemu propržite luk, i posle 2-3 minuta dodajte beli luk. Posle pola minuta dodajte iseckani paradajz. Kad sos počne da ključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i kuvajte sos oko 30 minuta. U međuvremenu dodajte so i biber i pri kraju začinsko bilje. Pre nego što izblendate sos ručnim mikserom, sačekajte da se malo prohladi.

Zagrejte vodu u velikoj šerpi do ključanja i dodajte 2-3 kašike soli.

Podelite loptu od testa na četiri dela, poklopite ih folijom. Namestite mašinu za testeninu. Pripremite veliki pleh, kojeg će te posuti brašnom. Uzmite prvi komad testa, i provucite ga kroz mašinu, čiji ste otvor namestili na 0. Još jednom provucite testo kroz tu veličinu, pa sledeći put namestite otvor na na 1, pa na 2, 3, 4, sve do broja 6. Dobićete testo u obliku izdužene trake. Položite pola testa na pripremljeni pleh, pospite tu polovinu brašnom pa preko njega stavite drugi deo testa pa i njega pospite brašnom. To isto ponovite sa sa ostalim delovima testa. Ako nema mesta na plehu, stavite istanjeno testo na radnu površinu.

Pre nego što ćete istanjene trake testa provući kroz mašinu i iseći ih na tanke trake, presecite ih nožem na pola. Provlačite testo tako što ćete taljatele preuzeti rukom i oko nje ih namotati, i onda ih stavite na površinu koju ste posuli brašnom.

Zatim ih kuvajte u kipućoj vodi. Ne treba dugo da ih kuvate, najbolje da ih probate da utvrdite da li su dobro skuvane, tj. da li su al dente. Procedite ih, vratite u šerpu i dodajte im pripremljni sos od paradaza. Sve dobro pomešajte. Sipajte u tanjire, i služite uz narendani parmezan.


Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Skroz razumem tvoju frustraciju. Sestra mog muza takodje zivi u Americi i odlacno kuva. Svakog leta pokusava da nas obraduje ukusnim obrocima, ali se najcesce iznervira jer joj nista ne ispadne kao kod kuce zbog razlike u namirnicama i posudju. Jednom me zamolila da joj kupim kelj za neku salatu. Kad sam ga donela, gledala me zacudjeno. Ona je mislila na listasti kelj kog kod nas jos uvek nema.
    Meni recimo sva kvasna peciva najbolje uspevaju kod kuce sa nasim svezim kvascem.

    1. Pa to je vrlo očekivano, ipak smo mi gospodarice naših kuhinja, i nije se lako snaći u tuđoj kuhinji. Zamisli koliki može da bude problem ako nemaš neki dobro naoštren nož. Plus, sva ta kuhinjska pomagala, koja čine pripremu hrane lakšom, pa drugačiji sastojci, itd. Pa dobro, lisnati kelj, kale, nije baš česta namirnica kod nas, slično ime unosi dosta konfuzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *